Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Székesfehérvár képes leírás - Székesfehérvár.tlap.hu
részletek »

Székesfehérvár - Székesfehérvár.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szekesfehervar.tlap.hu » Székesfehérvár
Keresés
Találatok száma - 9 db
Székesfehérvár

Székesfehérvár

Székesfehérvár város, megyeszékhely hivatalos honlapja Székesfehérvár a Királyok városa, régen itt lettek az emberek királyokká ezért a település nagy történelemre tekinthető vissza és sok emlékkel rendelkezik.

Székesfehérvár - Irány Magyarország

Székesfehérvár - Irány Magyarország

Mintegy 110 000 lakosú város a Dunántúlon, félúton Budapest és a Balaton között. Európa legősibb városainak egyike, hajdani királyi székhely. (A honfoglalás idején ez a terület Árpád vezér törzsének szálláshelye volt.)

Székesfehérvár - Útisúgó

Székesfehérvár - Útisúgó

Székesfehérvár Fejér megye megye székhelye, egyben megyei jogú város, az ország kilencedik legnépesebb városa. A Dunántúl harmadik legnagyobb települése, Budapesttől mintegy 65 kilométer távolságra. Székesfehérvár az egyik legnagyobb múltú magyar város, hajdani királyi székhely.Ennek megfelelően történelmi és kulturális látnivalókban igen gazdag. A Közép-Dunántúl legjelentősebb városa, vasúti és közúti csomópont. Történelme az I.E. 5-századig nyúlik vissza. Középkori latin neve Alba Regia volt. Feltétlenül érdemes megcsodálni belvárosát, régészeti és képzőművészeti gyűjteményeit, különleges és értékes köztéri alkotásait.

Székesfehérvár - Vendégváró

Székesfehérvár - Vendégváró

Székesfehérvár az ország egyik legrégibb, leggazdagabb történelmű városa, a középkorban a magyar királyok koronázó és temetkezési helye. Ma is Fejér megye kulturális és gazdasági központja.

Székesfehérvár - Wikipédia

Székesfehérvár - Wikipédia

Székesfehérvár Fekvése, Demográfiai adatok, Története, Látnivalók, A város híres emberei, Oktatás, Galéria, Sport, Testvérvárosai, Érdekességek, Források és jegyzetek, Külső hivatkozások

Székesfehérvár címere és története

Székesfehérvár címere és története

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Székesfehérvár képeslapokban

Székesfehérvár képeslapokban

Képeslapküldés ingyen, rengeteg képeslap kategória közül választhatsz. Küld el kedvenc képeslapodat, barátaidnak, szeretteidnek. Karácsonyképeslapok bőséges választéka áll rendelkezésedre, hogy megemlékezz és elküldj egy karácsonyi képeslapot ismerőseidnek. Több tucatnyi képeslapok közül biztosan megtalálod a neked leginkább megfelelőt

Székesfehérvár története

Székesfehérvár története

Az ősi Alba Regia több mint fél évezredig koronázóvárosként, királyok temetkezési helyeként, törvénylátó napok helyszíneként egyedülálló szakrális és közjogi ranggal bírt a magyar városok közül. A trón, a korona, a hatalom székhelye és jelképe lett Székesfehérvár. Itt nyugodtak az országalapító István király földi maradványai, és későbbi királyaink közül is többen ide temetkeztek. A koronázások, országgyűlések egészen a XVI. század közepéig követték itt egymást.1543 után a terjeszkedő török birodalom elfoglalta az ősi koronázóvárost. A császári csapatok 1601 őszén egy esztendőre visszafoglalták, véglegesen pedig 1688-ban szabadult fel. A régi kiváltságokat 1703-ban nyerte vissza Székesfehérvár. A város fejlődését gyorsította, hogy Mária Terézia királynő rendelkezésére 1777-ban püspöki székhely lett.A középkori alapokon megszületett, pompás barokk városban azonban a múlt legendás épületeit, köztük a koronázó bazilikát nem állították helyre. A város középpontjában található Nemzeti Emlékhely területén már csak Szent István bazilikájának maradványai tanúskodnak a középkori Székesfehérvárnak az ország történelmében játszott szerepéről.

Városunk.hu - Székesfehérvár és környéke

Városunk.hu - Székesfehérvár és környéke

Székesfehérvár alternatív honlapja programajánlatokkal, hírekkel

Tuti menü