Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók Székesfehérváron képes leírás - Székesfehérvár.tlap.hu
részletek »

Látnivalók Székesfehérváron - Székesfehérvár.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szekesfehervar.tlap.hu » Látnivalók Székesfehérváron
Keresés
Találatok száma - 7 db
Bory-vár

Bory-vár

BORY JENŐ (1879-1959) építészmérnök, szobrászművész különleges építészeti, szobrászati műalkotását, a Bory-várat saját elgondolásai, tervei alapján két keze munkájával hozta létre. Emléket emelt művészi álmainak, a munka- és a hitvesi szeretetnek. Mint kutatót és szakembert a beton széleskörű alkalmazása foglalkoztatta. A vár építőanyaga túlnyomóan beton és vasbeton, de szobrainak megformálásához is szívesen nyúlt a kedvelt anyaghoz. A várat benépesítette szobraival. A műteremben saját és felesége alkotásain kívül neves művészek képei is megtalálhatók. Műalkotásai, hősi- és síremlékei az ország minden részében fellelhetők, némelyikük eredeti gipszmodellje a vár százoszlopos udvarának árkádjai alatt ma is látható. Az árkádokon kaptak helyet az ugyancsak betonból megformált történelmi nagyjaink, hátul a kápolnában a hitvesi szeretet szobra áll. Az impozáns látványt tornyok, csigalépcsők, erkélyek teszik teljessé.

Deák Gyűjtemény

Deák Gyűjtemény

A Deák Gyűjtemény a modern magyar festészet legfontosabb törekvéseit és alkotóit mutatja be a XX. század elejétől a 80-as évekig. A mintegy 400 műtárgyas állandó kiállításon többek közt Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Czóbel Béla, Márffy Ödön művei képviselik a század első felének magyar művészetét, míg az 1945 utáni korszak az Európai Iskola alkotóival és a mai magyar művészekkel van jelen. Figyelemre méltó szobor- és éremanyag egészíti ki a kollekciót.

Magyar Alumíniumipari Múzeum

Magyar Alumíniumipari Múzeum

A Magyar Alumíniumipari Múzeum és a felügyelete alá tartozó Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum az Országos Műszaki Múzeumhoz csatlakozóan működik.

Székesfehérvár egykor, akkor és most

Székesfehérvár egykor, akkor és most

Az egykor.hu az elmúlt korok magyar vonatkozású épületeinek, városainak illetve helységeinek - épített környezet - összegyűjtését tűzte ki célul, elsősorban fényképek formájában. Épületek, városok és helyek felkutatására, az ehhez kapcsolódó információk megmentésére szakosodott. Nyílt tartalmú, közösség által fejlesztett gyűjtemény.

Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum

Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum

Az 1938-ban megszervezett Egyházmegyei Múzeum a székesegyházi kincstár javain túl a plébániák liturgikus remekeit is a nagyközönség elé tárta, bemutatva ezzel egy egész terület hitéletének tárgyi emlékeit. Az 1998-ban újjászervezett kiállítás új helyen, a püspöki palotával szemközt, a hajdani ferences kolostor emeleti részén hasonló tematikával várja a látogatókat. Az elsősorban a liturgikus ötvös- és textiltárgyakra, valamint festményekre és szobrokra koncentráló törzsanyag 2009 nyarától megújult formában látogatható.

Szent István Király Múzeum

Szent István Király Múzeum

A köztudatban Szent István Király Múzeumként élő intézmény ma valójában a Fejér Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága alá tartozó, mintegy 19 kiállító- és kutatóhelyből álló intézményrendszer. Kilenc székesfehérvári, valamint tíz Fejér megyei kiállítóhelyet foglal magában. A múzeum négy tudományterület leletanyagait gyűjti, rendszerezi, kutatja és mutatja be az érdeklődő látogatóknak. Hét régészeti jellegű kiállítása működik Székesfehérváron, Dunaújvárosban és Tác/Gorsiumban. A néprajz emlékei négy, a történettudomány gyűjtései kettő, a képző- és iparművészet hat kiállításban van jelen. A múzeum küldetése a régészet, a néprajz, a képző- és iparművészet, a helytörténet tárgyi és szellemi örökségének gyűjtése, feldolgozása, kutatása, konzerválása, megőrzése és bemutatása. A múzeum kitűzött célja, hogy a múlt emlékeit, az abból kibomló ismereteket, a jelenben folyamatosan életre keltő művészetet oly módon tárja a látogatók elé, hogy az számukra izgalmas, érthető, élvezhető időutazást jelentsen, s hozzájáruljon jelenünk árnyaltabb megértéséhez.

Törökfürdő Székesfehérvár

Törökfürdő Székesfehérvár

A fürdőpalota szívében elhelyezkedő törökfürdő mozaikkal kirakott ülőmedenceként funkcionál. Kellemes, 36-38 C-os vizéből gyönyörű panorámaként tárul a vendégek elé a helyreállított, korabeli szépségében ragyogó kupola. Az íves formájú medence a Törökfürdő mellett helyezkedik el. A faragott oroszlánfejekkel díszített falak között a mozaikcsempével kirakott medence valódi műtárgya a fürdőnek.

Tuti menü